Domov News Šéf Audi Markus Duesmann bol odvolaný. Kto ho nahradí?

Šéf Audi Markus Duesmann bol odvolaný. Kto ho nahradí?

Markus Duesmann ako šéf Audi končí
Zdroj: electrive.net

Pomerne prekvapivé správy prišli z nemeckého Ingolstadtu. Dozorná rada Audi totiž 29. júna 2023 rozhodla o odvolaní doterajšieho šéfa Markusa Duesmanna. Na jeho miesto nastúpi Gernot Döllner.

Značka Audi bude mať nového šéfa. Gernot Döllner nahradí Markusa Duesmanna na poste predsedu predstavenstva automobilky s účinnosťou od 1. septembra 2023. Duesmann pritom na daný post nastúpil len v apríli 2020. Daného času bol považovaný za svetielko nádeje s úlohou napraviť pošramotené renomé značky po prevalení emisného škandálu. Jeho pôsobenie v čele automobilky Audi však čelilo aj kritike. Duesmann vyzval na rýchlejší prechod k elektromobilite a stanovil aj konkrétny termín ukončenia výroby benzínových a naftových modelov značky. Zároveň sa ale pričinil aj o vstup Audi do Formule 1 od roku 2026. Napriek kontraktu platnému až do konca 2025 však jeho cesta v čele nemeckej automobilky od septembra skončí.

Nový šéf Audi
Nový šéf Audi Gernot Döllner

Jeho miesto zaujme Gernot Döllner. „Som poctený a nadšený, že môžem prevziať túto novú úlohu. Audi je fantastická spoločnosť s bohatou históriou. Teším sa, že budem spolu s celým tímom Audi formovať budúcnosť spoločnosti,“ povedal Döllner.

Zo systémového analytika až na vrchol

Či bude človekom na správnom mieste, ukáže až čas. Svoju cestu na piedestál si však roky budoval. Do koncernu VW Group nastúpil už v roku 1993 na pozícii systémového analytika pre Volkswagen. O päť rokov neskôr prešiel do automobilky Porsche a následne v rokoch 2001 až 2010 viedol oddelenie konceptov a paketov. Zároveň bol v rokoch 2009 a 2010 projektovým manažérom modelu Porsche 918 Spyder a až do roku 2018 bol Döllner zodpovedný za modelový rad Panamera. Potom sa stal šéfom oddelenia produktov a konceptov.

Jeho kroky však v roku 2021 viedli naspäť do Volkswagenu, kde súčasne viedol oddelenie stratégie koncernu, oddelenie produktovej stratégie koncernu a tiež generálny sekretariát. V týchto funkciách sa navyše priamo zodpovedal vtedajšiemu generálnemu riaditeľovi VW Group Herbertovi Diessovi. Svoju cestu na vrchol však dokoná už v septembri 2023, kedy sa oficiálne stane šéfom značky Audi.

Výzva je to nepochybne veľká. Nedávno sa totiž na margo Audi negatívne vyjadril súčasný šéf VW Group Oliver Blume. Kritizoval najmä softvérové problémy, ktoré spôsobili oneskorenie uvedenia na trh viacerých elektrických modelov. Zároveň tiež pripomenul, že produkty Audi nie sú v Číne dostatočne konkurencieschopné. Predaj na tomto významnom trhu dokonca klesol v prvom štvrťroku 2023 o 16 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Gernota Döllnera tak rozhodne nečaká jednoduchá úloha.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSinger DLS Turbo je 700-koňový restomod z Kalifornie
Nasledujúci článokIEP: v roku 2025 ušetria domácnosti nákupom elektromobilu 7500 eur