Domov News Koenigsegg Gemera ukazuje Ferrari aj Lamborghini vztýčený prostredník

Koenigsegg Gemera ukazuje Ferrari aj Lamborghini vztýčený prostredník

Koenigsegg Gemera tak trochu vypálil rybníky všetkým superšportovým automobilom. Štvormiestne vozidlo prichádza konečne aj v produkčnej verzii, ktorá prináša viacero prekvapení. Napríklad za príplatok si viete dokúpiť spaľovací osemvalec s celkovým výkonom ohromujúcich 2 300 koní.

Koenigsegg Gemera sa rozhodne zapíše do histórii automobilizmu. Švédska automobilka Koenigsegg predstavila tento model ešte v roku 2020. Už vtedy vozidlo pútalo pozornosť použitými technológiami. Výrobca vtedy stavil na twin-turbo 2-litrový trojvalec a trojicu elektromotorov. Spoločný výkon mal atakovať hranicu 1 700 koní a model Gemera ponúkal aj plne elektrickú jazdu.

Na scénu prichádza V8

Produkčná verzia však priniesla so sebou pomerne zaujímavé prekvapenie, ktoré čakal asi len málokto. Automobilka umožní za príplatok vymeniť spomínaný trojvalec za trošku väčší motor. Presnejšie ide o motor V8 s objemom 5 litrov, pravdepodobne prevzatý z modelov Agera a Jesko. Vďaka použitiu motoru V8 tak narastie výkon na 2 300 koní a krútiaci moment na neskutočných 2 750 Nm.

Osemvalec by mal byť prepojený s 9-stupňovou prevodovkou Koenigsegg Light Speed Transmision, ktorej samotný názov naznačuje, akou rýchlosťou táto prevodovka mení svoje prevody. Osemvalec však znamená aj fakt, že si treba poriadne priplatiť. Aktuálny príplatok za motor V8 by sa mal vyšplhať na 400 tisíc dolárov a to ešte stále nepoznáme konečnú cenu automobilu.

Späť ku štandardným zrkadlám

Okrem možnosti voľby väčšieho motoru však produkčná verzia prináša aj iné novinky. Automobilka nahradila virtuálne spätné zrkadlá štandardnými. Všetko to má svoj pôvod v legislatíve. Niektoré krajiny, kde chce Koenigsegg dodať aj model Gemera, totiž doteraz neschválili kamery ako plnohodnotnú náhradu za spätné zrkadlá.

Ďalšou z noviniek sa má stať takzvaný „Ghost Package“. Ten prinesie isté vizuálne, ale hlavne funkčné úpravy. Patrí sem väčší predný splitter, aerodynamická optimalizácia exteriéru ale aj upravené zadné krídlo. Späť ku aerodynamickej optimalizácii, tá si vypýta ako daň redukciu priestoru pre batožinu pod prednou kapotou. Aj napriek tomu, že sme mali možnosť vidieť prvú produkčnú verziu modelu Gemera, zákazníci sa svojich modelov dočkajú pravdepodobne až v roku 2025. Celkovo ich vyrobia iba 300 kusov.

2023 bude rokom, kedy prestaneme vtipkovať na účet trojvalcov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSsangYong Musso Grand zmenil vizáž a dostal kvalitnejšiu výbavu
Nasledujúci článokAko bude vyzerať elektromobil od Caterhamu? Project V dáva odpoveď