Domov Poradňa Kupujete si auto ? Ktorý spôsob financovania je najvýhodnejší ?

Kupujete si auto ? Ktorý spôsob financovania je najvýhodnejší ?

Pri výbere auta si neraz kladieme otázku, akým spôsobom budeme auto kupovať. Sú tri možnosti. Hotovosť, úver alebo leasing. Ktorá je tá najvýhodnejšia?

Určite bude každý súhlasiť, že kúpa auta v hotovosti je ten najlepší a najjednoduchší spôsob. Ihneď po podpise kúpno-predajnej zmluvy sme výlučným majiteľom vozidla a jediné, čo musíme platiť je povinné zmluvné poistenie. Mnohí z nás však takúto možnosť nemajú, pripadne si vyberáme vozidlo vyššej kategórie, na ktoré nám musí niekto požičať.

Aké sú možnosti financovania vozidla?

Na slovenskom trhu dnes pôsobí mnoho bánk a leasingových spoločností, ktoré ponúkajú výhodné podmienky a snažia sa jedna cez druhú pretlačiť s cieľom, získať čo najviac klientov. Kúpa a financovanie auta je teda vďaka nim jednoduchšia, no oba spôsoby majú svoje pre a proti.

Prvou možnosťou je bezúčelový spotrebný úver. Výhodou je, že k vybaveniu často krát stačí len občiansky preukaz a v prípade štandardného zamestnania, byť po skúšobnej dobe. Banky si overujú príjem v sociálnej poisťovni a aby overili príjem, musia byť odvedené minimálne tri odvody. V prípade schválenia má klient peniaze ihneď na svojom bežnom účte. S tým súvisí výhoda a to, že klient nemusí mať dopredu vybrané auto, ktoré chce kúpiť. Ihneď po kúpe vozidla sa stáva majiteľom vozidla výlučne klient a spláca len úver banke.

Aktuálne platí, že maximálna výška úveru je 30 tisíc eur s možnosťou splácania na 96 mesiacov, teda 8 rokov. Úrokové sadzby sa začínajú na úrovni 4%.

Nevýhodou, ktorú spotrebný úver má, je výška limitu. V zriedkavých prípadoch môže banka zvážiť aj vyšší limit ako 30 tisíc, no nebýva to pravidlom. Ďalšou nevýhodou je, že úroky, ktoré sú prezentované nie sú tak úplne pravdivé. Všetky sú totiž “od” a nezaručuje to, že klient dostane najnižší možný úrok. Je veľmi dôležité prečítať si aspoň základné údaje v úverovej zmluve.

Finančný leasing

Druhým spomínaným je finančný leasing. Vo väčšine prípadov je potrebné zložiť aspoň 20% zálohu. Potom začína splátkový kalendár, ktorý je možné natiahnuť na maximálne 72 mesiacov, teda 6 rokov. Výhodou v prípade leasingu je, že klient si môže zvoliť akým spôsobom chce leasing splatiť. Na konci splácania sú až tri možnosti. Prvou je, že sa vozidlo vráti leasingovej spoločnosti a klient si môže vybrať nové vozidlo.

Druhou je možnosť, kedy sa vozidlo odkúpi leasingovou spoločnosťou za zostatkovú hodnotu ktorá je klientovi vyplatená. Výhodu predstavuje tiež nižšia úroková sadzba, ktorá dnes začína s nulovým úrokom. Nevýhodou leasingu je fakt, že majiteľom vozidla je po celý čas leasingová spoločnosť a až po ukončení splácania, klient. Nevýhodou je aj nutnosť akontácie. Existujú spoločnosti, ktoré lákajú na možnosť financovania bez akontácie, no všetko podlieha podmienkam, ktoré určuje leasingová spoločnosť.

Operatívny leasing

Existuje ešte jeden variant a to je operatívny leasing. Ide o dlhodobý prenájom vozidla. V cene prenájmu sa „spláca“ len rozdiel medzi kúpnou cenou a odhadovanou predajnou cenou po skončení prenájmu. V cene môžu byť aj rôzne ďalšie služby a spotrebný materiál, ako napríklad pravidelné výmeny oleja a filtrov, pneumatiky, poistenia, náhradné vozidlo, daň z motorových vozidiel či registračný poplatok. Najdôležitejším faktorom je presne daný počet najazdených kilometrov za sledované obdobie. Pokiaľ vodič prekročí túto hranicu, musí zaplatiť. Výhodou je nepochybne návšteva servisu, či ide o pravidelnú servisnú prehliadku, alebo škodu. Všetko hradí leasingová spoločnosť. Výhodou je taktiež možnosť bez zloženia akontácie. Tak ako aj pri finančnom lízingu je majiteľom po cely čas leasingová spoločnosť a klientom, ktorý si svoje vozidlo radi upravujú sa tento spôsob financovania neodporúča.

Základné podmienky

Ako bolo vyššie spomenuté, pre získanie financovania, musí byť klient zamestnaný minimálne tri mesiace. Pokiaľ ide o živnostníkov, doba živnosti predstavuje minimálne 6 mesiacov, ideálne však ukončené aspoň jedno zdaňovacie obdobie. U firiem je podmienka existencie 12 mesiacov. V posledných dvoch uvedených prípadoch si spravidla finančné spoločnosti žiadajú aj iné doklady preukazujúce prijem. Medzi najhlavnejšie kritéria tiež patrí “čistý” úverový register. Ak je v poriadku, ide o veľké plus pre získanie či už úveru alebo leasingu. Poslednou veľkou podmienkou je výška príjmu. Príjem musí byť dostatočný na splácanie a tiež na bežný život klienta. Úverové zaťaženie by nemalo predstavovať viac, ako 40% z celkového príjmu klienta.

Čo je teda lepšie?
V oboch prípadoch existuje niekoľko možností. Každý si musí zvážiť, ktorá je výhodnejšia a odporúčame si nájsť čas na vytvorenie ponúk od viacerých spoločností. Podmienky sa dynamicky menia a prispôsobujú aktuálnej situácii na trhu. Každú ponuku si treba riadne prečítať, pýtať sa na veci, ktoré nie sú jasné.
V závere by sme sa priklonili k spotrebnému úveru, ktorý je flexibilnejší aj keď na prvý pohľad možno drahší. Takmer každá banka ponúka možnosť bezplatnej mimoriadnej splátky, čím sa dá znížiť splátka alebo skrátiť doba splácania. V konečnom dôsledku je tak celkové preplatenie úveru nižšie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHonda pripravuje jedenásty Civic, Type R automobilka nezavrhla
Nasledujúci článokPrichádza Genesis GV-70, stredne veľké SUV. Zatieni nemeckú trojku?