Domov News Obrat populárnej značky, spaľovacie motory bude predávať ešte dlhé roky

Obrat populárnej značky, spaľovacie motory bude predávať ešte dlhé roky

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Viacerí čelní predstavitelia automobiliek korigujú svoje predchádzajúce vyhlásenia, ako v tom či onom roku prestanú vyrábať vozidlá so spaľovacími motormi a budú predávať výhradne elektromobily. Najnovšie zmenil stratégiu aj Renault. Spaľovacie motory bude produkovať ešte minimálne 10 rokov. 

Aj keď predaj elektromobilov z roka na rok rastie, ich adopcia zďaleka nie je taká masívna, aby si veľké automobilky mohli dovoliť zastaviť produkciu modelov so spaľovacími motormi.

Práve Renault môže mať jedno z najlepšie vyvážených modelových portfólií v Európe. Buduje totiž ucelenú ponuku vozidiel so spaľovacími motormi aj široké portfólio elektromobilov. Medzi najnovší model zaraďuje Renault 5, ktorý sa predstavil na ženevskom autosalóne. Išlo o najvýznamnejšiu premiéru kedysi slávneho autosalónu, ktorého kvalita výrazne utrpela pandémiou koronavírusu.

Renault 5 E-Tech
Foto: Renault
Najočakávanejší Renault posledných rokov

Renault 5 E-Tech je malý mestský elektromobil odkazujúci na legendárny model francúzskej značky, od ktorého si berie dizajnovú inšpiráciu. Takéto retro sa tvorcom naozaj vydarilo a automobil vzbudil obrovský záujem verejnosti. Fabrice Cambolive, generálny riaditeľ značky, sa v rozhovore pre Automotive News Europe pochválil, že evidujú už viac než 50-tisíc záujemcov o toto vozidlo. To je mimoriadne úspešný štart. Prvé vozidlá by zákazníkom mali byť dodané v októbri tohto roka. Keďže objednávok je extrémne veľa, nebude výnimočné, ak záujemcovia budú naň čakať viac než 6 mesiacov.

Renault 5 E-Tech
Foto: Renault

Záujmom Renaultu je preorientovať súčasných majiteľov modelu Zoe práve na 5 E-Tech. Toto vozidlo totiž ponúkne modernejší dizajn, dlhší dojazd, luxusnejšiu výbavu a lepšie jazdné vlastnosti. Je tiež pravdepodobné, že Renault v tomto prípade nepôjde klasickou cestou generačnej obmeny (7-ročný cyklus, facelift po 3 rokoch), ale 5 E-Tech môže na trhu vydržať pokojne aj 15 rokov. S tým, že značka bude vozidlo každý rok aktualizovať, pričom zmeny budú dostupné pre majiteľov všetkých vozidiel.

Renault 5 E-Tech je postavený na novej platforme AmpR Small určenej pre elektromobily segmentu B. Má tak rovnú podlahu, optimalizovaný vnútorný aj batožinový priestor (326 l), nízke ťažisko a hmotnosť pod 1500 kg. Elektromotor pod kapotou Renaultu 5 E-Tech je kompaktnejší než v prípade modelov Mégane E-Tech alebo Scénic E-Tech. Ponúkaný bude v troch výkonových úrovniach – 70, 90 alebo 110 kW. Na rýchlonabíjačke môže do batérie s kapacitou 52 kWh prúdiť jednosmerný prúd s výkonom 80 alebo 100 kW, takže batéria sa dokáže nabiť z 15 na 80 % v priebehu 30 minút.

Renault 5 E-Tech
Foto: Renault
Renault 4 E-Tech

V priebehu roka 2025 Renault predstaví aj ďalší elektromobil – Renault 4. Paradoxne, ten bude o niečo väčší ako 5 E-Tech. Pôjde o mestský crossover, ktorý by mohol dostať aj pohon všetkých kolies. Koncept tohto auta s názvom 4Ever Trophy bol predstavený ešte v roku 2022. Podobne ako 5 príde s retro vzhľadom a určite využije techniku modelu 5. Cenovo by však mal byť okolo 5-tisíc eur drahší. Úplným základom elektrickej ponuky Renaultu sa stane nové Twingo. Cenou by mal tento model atakovať bájnu hranicu 20-tisíc eur.

Foto: Renault

V prípade modelov so spaľovacími motormi sa automobilka spolieha na full-hybridné motorizácie s dostatočným výkonom a nízkou spotrebou paliva predovšetkým v mestskej premávke. Spomenúť musíme napríklad model Austral, Espace alebo Rafale.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 15

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News Europe
Predchádzajúci článokEurópska únia pripravuje veľké zmeny vodičských preukazov
Nasledujúci článokPrémiový crossover do 20.000 € z druhej ruky, oplatí sa?